• Menu
  • Menu

Nemrut Dağı

Akşama doğru Nemrut için yola çıktık. Kahta ilçesinde kaldığımız için 1 saatlik (52 km)  bir yolumuz vardı. Burada dikkat etmemiz gereken nokta güneş batış saatinden yaklaşık 1 saat önce Nemrut’da hazır bulunmanız. Güneş çok hızlı batıyor ve sonrasında yaklaşık 30 dakika ören yerinde gezme imkanınız oluyor. Aslında güneş batımından 1 saat önce Nemrut’ta bulunmanız durumunda zaman sıkıntınız olmayacaktır.

Nemrut dağına Kahta merkezden kalkan araçlar ile veya özel araçlarınız ile gidebilirsiniz. (Adıyaman’dan da olabilir. Kahta’da kaldığım için emin değilim.) Araçlar ile gidilen son noktadan sonra 5 TL karşılığında ören yerine ait dolmuşlarla dağın yamacına kadar (yaklaşık 2-3 dakika) götürüyorlar. Sonrasında biraz uzun bir yürüyüş yolu var. Yaklaşık 30 dakika sürüyor. Yol sağ ve sol olarak ikiye ayrılıyor. Sağ taraf patika ve taşlı,Sol taraf merdivenli. Sol’u seçmenizi tavsiye ederim. Giriş ücretsiz. Giriş bölümünde hediyelik eşya satan mağaza vardır. Ben buradan almak yerine Kahta merkezde olan yerlerden almayı tercih ettim.  Özellikle biblolar dikkat çekici.

Nemrut’a çıkmak için 2 zaman dilimi tercih edilmeli. Biri akşam güneş batışı, diğeri ise sabah güneş doğuşu.

Buraya kadar gelmişken ve zamanımız da bol olduğu için ilerleyen günlerde güneş doğuşunda da Nemrut’ta bulunduk.

Sabah gelenler için Nemrut ören yerinden sabah saat 5 gibi araçlar dağa çıkmaya başlıyorlar. Çıktıktan sonra güzel ama bir o kadar da soğuk ortam bizi bekliyor olacak. Kalın bir şeyler muhakkak almanızı tavsiye ederim.

Güneş doğumu sonrasında biraz daha fotoğraf çekip dağdan inmiştik. Şöyle bir avantajı var kapanma derdi olmadığı rahat rahat gezebiliyorsunuz. Sabah Nemrut planı sonrasında aşağıdaki verdiğim sıra ile gezimizi tamamlayabiliriz.

İki zamanda da bulunmanızı öneririm, eğer birini seçmeniz gerekiyorsa sabaha karşı gitmek benim favorim.

Burada çektiğim kareler;

Ben Eylül ayının ilk haftasında gitmiştim. Eğer sabah güneş doğuşuna gider iseniz 8 gibi iniş yoluna geçersiniz. Yanınıza kalın bir şeyler mutlaka alın. Özellikle dağ baya soğuk oluyor.

Akşam gitmek isterseniz güneş batış saatine göre kendinizi ayarlamanız lazım. Akşam soğuk olmuyor. Ama güneş battığını hissettiriyor. Güneş batışı çok hızlı oluyor. Saatinizi dikkatli ayarlayınız.

Doğu Teras ve Batı Teras olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır.

Doğu terasında bulunan Tanrılar galerisinin beş heykelinden biri olan Kral Antiochos, güney uçta ilk sırada yer alıyor. Kendisini Tanrılarla aynı kategoride gören Kral 1. Antiochos, heykelini bu sıralamaya dahil etmiş. Yani “Para benim, güç benim. İstersem Tanrılarla eşit olurum!” demiş. 

Nemrut-1.gün – 6

İkinci heykel, Latincede ‘şans, uğur, bereket’ anlamına gelen Kommagene-Fortuna. Buradaki heykellerin en uzun olanı.

Üçüncü heykel Zeus-Oromasdes; Tanrılar Tanrısı Kronos’un oğlu, baştanrı ve göklerin hâkimi. 

Dördüncü heykel Apollon-Mithras; Anadolu mitolojisinde Zeus’un oğlu olan Işık ve Güneş Tanrısı.

Beşinci heykel ise kuvvet ve kudretin sembolü olan ve Anadolu’da Herkül adıyla anılan Herakles. 

Burada Doğu’nun ve Batı’nın Tanrıları bir arada. Çünkü Kommagene Krallığı, Batı ve Doğu kültürünün harmanlandığı bir krallık. 

Nemrut-1.gün – 2

Doğu ve Batı terasları arasında kalan Kuzey terası ise aslında iki kutsal terası birbirine bağlayan, 100 metre uzunluğunda bir tören yolu. 80 metrelik tamamlanmamış stel kaidelerle bezeli yolu geçtiğinizde, muhteşem bir gün batımı manzarası görebileceğiniz Batı terasına varılıyor.

Batı terasında bulunan Tanrılar galerisindeki heykel sıralaması ve heykellerin arkasındaki kült yazısı, bazı detaylar hariç aynı. Doğu terasından farklı olarak, Tanrılar galerisinin kuzey ucunda, dördünde Kral 1. Antiochos’un Tanrılarla selamlaşması, diğerinde ise aslan figürü bulunan, kum taşından yapılmış beş kabartma (rölyef) var. ‘Aslan horoskop’ olarak bilinen kabartma, 25 bin yılda bir meydana gelen astrolojik bir olayı sembolize ediyor. 

Leave a reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 comments